GIT(VCS) nedir? Neden ve Nasıl Kullanıyoruz?
Git , yazılım geliştirme sürecinde versiyon kontrolünü ve ekip üyelerinin senkronizasyonunu sağlayan bir sistemdir.Github , Bitbucket , Gitlab gibi sistemler git ile birlikte kullanılan hizmetlerdir. Git , genel olarak yazılım ekiplerince tercih edilir çünkü günümüzde de yazılım projelerinin geliştirilmesinin tek kişinin çabasından daha çok bir ekibin çalışması ile meydana gelmektedir. Bu sebeble tüm ekip üyelerinin birlikte çalışması ve yaşanacak kod kaybının yaşanmaması için git kullanmaya başlanmıştır.
Neden Git ?
1 -) Projenizin Yedeği olur.
2 -)Kendi bilgisayarınızda veya sunucunuz veya sunucuda oluşabilecek veri kayıplarını en aza indirir.
3 -)Versiyon işlemlerinde kolaylıklar sağlar.
Branching adı verilen Türkçe Karşılığı dallanma olan bir yapısı ile versiyonlama kısımları bu yapıdan faydalanır. Git üzerinde “master” adı verilen bir ana branch vardır. Bu projenin son halinin olduğu yerdir. Bu master branch’inin yanında farklı dallar açılarak projenin gerekli özellikleri bu branch’larda geliştirdikten sonra merge işlemi yapılarak ana master branch’ine aktarılır.
Görsel yukarıda anlatığımız işleme bir örnektir. Master adındaki başlangıç branchımız var. Bu branchten dev adından bir dal oluşturularak 2 ayrı işlem yapılmış. Bu işlemlerden sonra merge edilerek master adındaki branch’a dahil olmuş olabilmektedir.
4-)Senkronizasyonu kolaylaştırır.
Aynı projedeki isterseniz iki kişi olan veya daha fazla tüm ekibin kodları kolaylıkla senkronizasyonu edilebilir.
Git Nasıl kurulur?
Kullanmak için git-scm adresinden ücretsiz olarak sistemimize uygun olanı indirebilir ve daha sonra kurulumu yapabilirsiniz.
Buradan ulaşabilirsiniz.
Git projeleri için Uygun Depolama Hizmetleri neler ?
Git programı ücretsiz fakat uzak bir sunucu için bizlere kodlarımızı görüntüleyebilmemizi gerektiğinde düzeltebileceğimiz içlerine bilgiler aktarabileceğimiz hizmetlere ihtiyaç duymaktayız. Bunlardan bazıları Github,Bitbucket,Gitlab bizlerimizi ihtiyaçlarımızı karşılayabilir.
Github Nedir?
Github yazılımcıların sosyal medya ortamı gibi düşünebilirsiniz. Aynı zamanda yazılımcılar için kod kütüphanesidir. Yazılımcılar kendi projelerini isterlese herkese açık veya kendilerine özel olarak saklayabilirler. Github en büyük özelliği açık kaynak (open-source projeleri barındırıyor olmasıdır. Yazılımcılar kendilerine geliştirmek adına isterse açık kaynak projelere katkı sayılayıp hem kendi gelişimi hem de projenin gelişmesine katkıda olabilirler.
Buradan ulaşabilirsiniz.
Bitbucket Nedir?
Git sistemini kullanan versiyon kontrol sistemidir. Github’tan en büyük farkı ücretsiz hesaplarda en fazla beş kullanıcıya limitsiz özel depo(repository)alan sunmaktadır.Şirketlerin takım çalışması için kullandığı Trello veya Jira uygulamalarından dolayı şirketlerin tercih etmektedir.
Bitbucket Python dilinin bir framework’u olan Django ile yazılmıştır.*
Buradan ulaşabilirsiniz.
Framework dili .https://bitbucket.org/atlassian/python-bitbucket/src/master/
Gitlab Nedir?
Gitlab, Github ve Bitbucket gibi bir git servisidir. Açık Kaynak (Open-Source) projelerin barındırılmasına olanak sağlar ve diğerlerinden daha farklı olarak kendi sunucularımıza kurmamıza imkan tanınır. Kişisel kullanımlarda ücretsizdir.
Aralarındaki Farklar
Git Komutları ve Kullanımları
1- ‘git config’
Kullanıcı adı , mail, dosya formatları gibi genel yapılandırma ayarları için kullanabileceğimiz komut.Kullanımı:
$ git config — global user.name "kullaniciadi"
$ git config — global user.email "email"
2- ‘git init’
Bulunduğumuz bir dizinde Git deposu haline getirir.Kullanımı:
git init // init yapar ve .git dizinin MyProject kopyalar.
Initialized empty Git repository in C:/Users/Gece/MyProject/.git/
3- ‘git add’
Oluşturduğumuz dizine dosyalarımızı eklemek için kullanmaktayız fakat kullanım sırasında fatal : pathspec hatası aldığınızda yapmamız gereken bir işlem yer alıyor. Çözümü ile ilgili kodları paylaşıyorum.
git add benioku.txt // eklemek istediğimiz dosyanın adını yazıyoruz.
git add . // commit'e hazır gelir.
4- ‘git commit’
Yaptığımız değişiklikler Local Repository’e kaydedilme işlemi yapılır.Kullanımı :
git commit -m "Commit Mesajım"
5- ‘git log’
Projemizdeki hangi commitlerin yapıldığını görüntülemenizi sağlar.
git log
6- ‘git clone’
Uzak bir sunucudan proje geliştirmek istersek, projeyi bilgisayarımızı kopyalayıp ardından geliştirmeye devam etmeliyiz.
git clone url_adresi
7- ‘git rm’
Dosyayı dizinden kaldırmak için kullanılmaktadır. Kullanımı :
git rm benioku.txt // sildiğimiz dosya
rm 'benioku.txt' // dosyası silindiğini gösterir.
8- ‘git status’
Depomuz ile ilgili bizlerin anlık bilgisini vermektedir. Kullanımı :
git status
Git nedir, basit kullanımları nelerdir, Git hizmeti alabileceğimiz hizmetlerden sizlere bahsetmiş olduk. Birlikte git üzerinde çalışabileceğimiz projelerde görüşmek üzere hoşça kalın.